2012-01-21

Kläder

När man lever i Bokstavslandet är ofta kläder ett stort problem. Det handlar om att inte ha för varma kläder på sig eller alldeles för tunna och det handlar om att kläderna inte sitter obekvämt eller har fel färg.

Grabben har alltid haft svårt att veta när det är dags att klä på sig lite extra när det behövs. När hösten kommer och det blir kyligare dagar tycker han ändå att det är ok att gå i t-shirt utan jacka. När det är vinter och iskallt har han varm jacka och mössa men kan gå utan handskar trots att händerna blir i det närmaste blåa av kylan. Han tänker helt enkelt inte på att det är dags att plocka fram handskarna ur jackfickan (som jag tvingat honom att stoppa dit).

Under hans uppväxt har vi även blivit väl medvetna om att vissa kläder kan upplevas som smärtsamma att ha på sig. Under många år klarade han inte av att ha tvättlappen kvar då den skavde. Tydliga sömmar på insidan av en tröja kan kännas otroligt obehagligt för honom. När han var yngre klarade han inte av andra byxor än mjukisbrallor eftersom jeans kändes hårda som metall för honom. Knappar har alltid varit ett problem för honom så han har aldrig använt skjorta.

Grabben har en garderob fylld med kläder men det är bara ett fåtal som accepteras. Om de råkar ligga i smutstvätten blir det stora problem eftersom han inte kan tänka sig att använda några andra än just de kläder som är godkända i hans ögon. Att en sådan gång säga till honom: "välj en annan tröja" går inte för han kan inte göra ett sånt val i det läget. Då är det bättre att välja ut den minst smutsiga av de godkända tröjorna och låta honom använda den en dag till tills någon annan är rentvättad.

Att bli tvingad att använda kläder som är "fel" för honom skulle betyda att han inte skulle kunna fokusera på något annat hela dagen. Han skulle tycka att det skaver, kliar, smärtar och är så fruktansvärt obekvämt. Han ser inte tjusningen med att ha många olika kläder att välja bland.

Skor var ett stort problem när han var yngre. Grabben lärde sig knyta skosnören när han var 12 år. Innan dess var det kardborre som gällde när vi skulle köpa gympaskor. Att ha rätt skor vid rätt tillfälle kunde också vara något som var extremt viktigt för honom. Efter en hel sommar med foppa-tofflor på fötterna, åkte vi till Göteborg på semester och när vi skulle besöka Liseberg upptäckte vi att foppa-tofflorna var de enda skor Grabben hade fått med sig hemifrån. Borde inte ha varit så stort problem eftersom han använt dem hela sommaren men just då fick han för sig att man inte kunde ha foppa-tofflor när man skulle åka karusell. Då spelade det ingen roll att vi blev försenade för han kunde ändå inte tänka om i det läget. Istället fick vi leta upp en sportaffär och försöka hitta ett par skor som accepterades. De skorna användes den kvällen på Liseberg och efter det aldrig mer för det var ju bara just den kvällen det skulle åkas karusell på hela sommaren.

Så länge Grabben bor här hemma kommer vi att kunna hjälpa honom med att förstå vad som är lämplig klädsel. Sakta måste vi försöka få honom att klara detta mer och mer på egen hand för det är inte allt för många år kvar tills han flyttar hemifrån och ska klara sånt själv.

3 kommentarer:

  1. Vad jag känner igen detta, sonen som fyller 17 i mars är precis likadan! Garderoben är full med fina kläder som inte går att använda enligt honom. Kortärmade t-shirt går inte de ska vara långärmade,mjuka och utan etiketter. Imorse gick han till skolbussen utan att knäppa jackan - det var -12 grader ute.Tiden var för knapp för att ta en diskussion. Han har ingen koll på vad man bör ha på sig. För lite kläder på vintern och för mycket på sommaren. Jag skulle vilja veta hur ni gick tillväga för att lära grabben att knyta? Sonen kan det inte än. Mvh Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia!
      Att lära Grabben knyta skosnören var inte lätt kan jag säga. Jag gjorde flera försök att lära honom vid olika åldrar men märkta ganska snart att han inte var redo helt enkelt. Det har varit så med det mesta när det gäller Grabben. Han måste vara redo annars är han inte mottaglig överhuvudtaget.

      När han var 12 gjorde jag ett nytt försök, kändes lite som sista chansen eftersom det började bli riktigt svårt att få tag på skor med kardborre. För att lura hans hjärna lite (som var helt inställd på att han aldrig skulle kunna lära sig knyta skosnören) skippade jag skorna och lät han öva på knytbandet i midjan på hans mjukisbrallor.

      Det tog tid för han är otroligt fumlig med fingrarna. Han hade svårt att lära sig dra åt ordentligt för att inte rosetten skulle lösas upp.

      När jag märkte att han fattade galoppen gav jag på förslag att han skulle testa på ett par skor eftersom det funkar på samma sätt. Han gick med på att testa och det funkade!

      Kan väl tillägga att han fortfarande inte är jättebra på skosnören men efter lite pill får han ihop dem varje dag. :-)

      Kram!

      Radera
  2. Hej!
    Precis så höll jag också på, försökte lite då och då men skillnaden var att jag la av någongång i 12-årsåldern. Jag tror jag gör ett nytt försök det kanske funkar : ) Nu går han med skorna så löst knutna att han kan trä på dem. Tack för hjälpen! Kram!

    SvaraRadera