2012-01-18

Trasslande knä

Trassel är en liten otursunge. Ofta gör hon sig illa och det beror både på att hon alltid har hög fart samt att hon måste ha fått en större andel otur än de flesta andra människor.

Sjukhusbesöken har varit många under hennes 9 år unga liv. Hon opererades i hjärnan redan som 7-månaders bebis men då pga en medfödd skada och sedan dess har det varit täta resor till sjukhuset med alla möjliga åkommor.

Hon har haft ett himla krångel med fötterna och benen. Fotvalven är alldeles för höga och det ger värk i fötter och hälsenor. I samband med det upptäcktes att hennes reflexer inte svarar som de ska. Då blev vi lite uppskakade eftersom det misstänktes att det som åtgärdades i hennes hjärna när hon var bebis, nu kommit tillbaka. Efter flera undersökningar uteslöts det akuta och svaret vi fick var att störningen på reflexerna var en skada efter hennes tillstånd som bebis som helt enkelt inte upptäckts förrän nu.

Nu är det Trassels knä som krånglar. Hennes knäskål sitter löst och sladdrar. Musklerna som ska hålla den på plats är för slappa och det gör att knäskålen när som helst hamnar ur läge. Ju fler gånger det händer desto mindre belastning behövs för att det ska hända igen. Nu är det så illa att det räcker att Trassel ändrar läge när hon sitter i soffan eller vänder sig i sängen för att knäskålen ska "hoppa ur".

Det gör riktigt jäkla skitont och det har varit många kvällar då Trassel gråtit sig till sömns för att det värker så i hennes knä. Vi har varit hos doktorn, träffat sjukgymnast, fått träningsprogram men ingenting fungerar och hennes knä fortsätter att "hoppa ur" flera gånger varje dag. Trassel är en aktiv unge som vill hålla igång men fler och fler aktiviteter måste strykas då det helt enkelt inte fungerar. När skolan går på utflykt får hon så ont av promenaden att hon sedan blir sittandes medans de andra barnen kan leka.

Så här går det ju inte att fortsätta så nu är remiss skickad till specialistläkare och vi hoppas att hon får rätt hjälp där. Det går att operera den här typen av skada men tiden efteråt blir rätt krävande. Flera veckor med helgipsat ben och lång rehabträning är det som väntar om det blir operation.

Tack o lov är inte Trassel rädd för att åka till doktorn, något som Grabben alltid haft stor skräck för. Han var ofta sjuk som liten och det var en kamp varje gång vi åkte till sjukhuset. Trassel däremot tycker det är helt ok att träffa doktorn och har inget emot blodprover och sånt. Hennes största bekymmer är att hon kanske blir sängliggandes de första dygnen efter operation och det kan vara riktigt jobbigt för en ständigt skuttande 9-årig Trassel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar