2012-04-10

Talsvårigheter

På långfredagen åt vi hemma hos farmor. Där träffade vi barnens kusin och hennes mamma. Tittade på några gamla videofilmer från när barnen var små. Grabbens tal var svårt att förstå på den tiden. Vi i familjen hade inga problem med det och inte heller hans dagisfröknar men när det t ex kom en vikarie på dagis eller när vi fick besök var det ingen av dem som förstod vad han sa.

Jag glömmer aldrig när vi för första gången skulle träffa en logoped av just den anledningen. Det var en rätt bister kvinna som var logoped och Grabben hade inget som helst intresse av att sitta stilla på en stenhård stol och bläddra i bilderböcker och säga vad han såg på bilderna. För det första förstod logopeden inte många ord av vad han sa. För det andra gled han runt på stolen som om den vore svinhal. För det tredje kunde man tro att logopeden aldrig träffat ett barn med koncentrationssvårigheter tidigare.

Detta var ju några år innan Grabben fått sina diagnoser men hans problematik var ju tydligt redan då. Vi fick i alla fall till hemläxa att träna på fram- och bakljud för att få bukt med Grabbens talsvårigheter. Några år senare satt fram- och bakljuden där de skulle och då hade en talpedagog i skolan tagit över träningen. Grabben läspade också och kunde inte säga R så det blev en hel del att öva på.

Talpedagogen var även hon en bister kvinna som inledde varje övningstillfälle med att "Tvätta munnen". Det innebar att man skulle låtsas att munnen var ett rum som behövde tvättas. Tungan var tvättsvampen och man skulle gnugga på väggarna (insidan av kinderna), i taket (gommen), golvet (under tungan) och fönstren på både in- och utsidan (tänderna). Detta skulle man göra medans man tittade sig i en spegel. Talfröken gjorde övningen först och sedan skulle Grabben göra lika.

Jag var med vid ett sådant tillfälle och jag är full av beundran för Grabben som trots att han äcklades så enormt över att se denna tant vända in och ut på sin tunga framför spegeln ändå klarade av att stanna kvar i rummet. Han gjorde inga större framsteg på dessa träffar utan vi tränade mycket hemma istället och tillslut fungerade talet perfekt.

Några år senare började Trassel skolan och då uppmärksammades även hennes läspning. Efter en enda träff med samma talfröken som Grabben haft vägrade hon gå dit igen. Anledningen var "Tvätta munnen"-övningen. Vi bestämde att vi tränar hemma istället. Talpedagogen var säkerligen duktig på sitt jobb men mina barn gjorde hon ingen större succé hos.

1 kommentar:

  1. Så många ÄR kompetenta på sitt område, men kan inte med den viktigaste biten, Patientkontakten..SOm är A och O för det bästa resultatet..
    Dubbelsuck.
    tur att det löste sig ändå för er!

    Bamsekramen!!// Mamma Z

    SvaraRadera